Termékek Menü
0
   

Villanyborotva kisokos

Hogyan találd meg a Neked legjobbat és hogyan használd? Az alábbi cikkben sorra veszem a villanyborotvák típusait, előnyeit, hátrányait és legjellemzőbb tulajdonságait, egy kis segítséget nyújtva a legideálisabb eszköz kiválasztásában.

Típus

A villanyborotvákat borotválási rendszerük alapján két csoportra bonthatjuk: rezgőkéses és körkéses típusra. A rezgőkéses elektromos borotva szitából, vagyis állókésből és sok élt tartalmazó mozgó késtömbből áll, emiatt szitás borotvának is hívjuk. A rezgőkéses borotva 1-2-3 késes változatban létezik. A kések száma meghatározza a borotválkozás minőségét, minél több a kés, annál alaposabb a szőrmentesítés. A mozgó késeket a váltakozó áram hozza rezgésbe. A rezgőkések lehetnek fix, flexibilis, vagy kontúrkövető rendszerűek (a flexibilis verzió csak 3 késes kivitelben létezik). A flexibilis rendszerű rezgőkéses borotvák modern technológiát képviselnek, a szőr levágásában igen hatékonyak. A rezgőkéses típus előnye, hogy nem tartalmaz forgó alkatrészeket, így hosszabb élettartammal bír, mint a körkéses változat.

A körkéses villanyborotva manapság 2 és 3 nyírófejjel, vagyis körkéssel van ellátva. Nevét a nyírófej külső részéről kapta, mely kör alakú állókésből épül fel. Az állókés sűrűn átlyuggatott, vékony acéllemez. Leghatékonyabb természetesen a 3 körkéses típus, hiszen így nagyobb felületen történik a borotválás. A készülékek többsége flexibilis vágó éllel ellátott, ami azt jelenti, hogy követik az arc kontúrját, így tökéletes szőreltávolítást tesznek lehetővé, még a problémás helyeken is. A Double Action System borotvák pengéi két irányba (körkörösen és hosszanti irányban) is mozognak, így a borotválás alapos és gyors.

Működés

A borotvák borotválási rendszerüktől függetlenül működtethetők hálózatról, vagy akkumulátorról. Az akkumulátoros készülékek feltöltésük után többször is használhatók, az energiatároló típusától függően. Manapság már lítiumos akkumulátorok is léteznek, melyek használati ideje jelentősen meghosszabbodott.

Száraz / nedves

A legtöbb elektromos borotvát szárazon használhatjuk, de találkozhatunk csepp- vagy vízálló készülékekkel is. Utóbbival akár zuhanyozás közben is borotválkozhatunk. A borotvák többségét pajeszvágóval látják el. A „száraz típusok” tisztítása mechanikus úton, kefével lehetséges, a vízálló változat azonban folyó víz alatt is tisztítható.

A villanyborotvák tisztítása

A villanyborotva rendszeres tisztítást igényel! A levágott szőrszálakat minden használat után szükséges eltávolítani a készülékből a fejrész leemelésével. Amennyiben ez elmarad, úgy a szennyeződések miatt jobban fog kopni a borotva. A használat gyakoriságától függően hetente, havonta alaposabb tisztítást is szükséges végezni. A késeket a készülék tartozék keféjével kell megtisztítani! Vízálló borotvák esetében a vizes tisztítás is lehetséges. Alkoholos vattával, fültisztító pálcikával is áttörölhető a felület kívül, belül, így a zsíros lerakodások is eltüntethetők, melyek a szita kilyukadásához vezethetnek! A borotváknál a szita, vágókés és körkés fejeket célszerű 18 havonta cserélni. A borotvákhoz kaphatók áruházunkban sziták, vágókések vagy kombi csomagok (szita + vágókés egyben).

Bőrirritáció

Előfordulhat egy ún. átállási időszak (4 hét), ami azt jelenti, hogy bőrirritáció (égető érzés, kipirosodás) jelentkezhet akkor, amikor hagyományos borotválkozási módról történik az átállás elektromos borotválkozási módra, vagy ha rezgőkéses borotváról forgókésesre illetve forgókéses borotválkozásról rezgőkésesre állunk át. A 4 hetes periódus után a problémák megszűnése várható.

Kellemes keresgélést! :-)

Emma

Tartalomhoz tartozó címkék: blog szőrtelenítés